La ansiedad anticipatoria es aquel malestar que sentimos cuando pensamos que algo malo pasará, es decir, la angustia que aparece cuando nos anticipamos a los acontecimientos con cariz negativo, de una forma pesimista, a la espera de la catástrofe. De hecho, como toda ansiedad, la ansiedad anticipatoria no deja de ser una defensa, como el miedo, porque nos avisa de un peligro o de aquello que nosotros percibimos como peligro. Ansiedad sentimos cada vez que tenemos un susto. La sentimos, por ejemplo, cuando vamos por la calle escribiendo un whatsapp sin fijarnos que atravesamos una calle y, de golpe, escuchamos bien fuerte el claxon de un coche, o la sienten las cebras cuando viene el león! Si no fuera así, a nosotros nos atropellaría el coche y a las cebras se las comería el león sin tener que correr para cazarlas. Ahora bien, cuando se convierte en irracional y continuada, pasa de ser defensa a ser desadaptativa por sí misma.
Ocuparnos de los acontecimientos futuros está bien, y preocuparnos por ciertas cosas, inevitable, pero preocuparnos en exceso por unos hechos que ni siquiera sabemos si sucederán, es totalmente irracional. Y pues, porque lo hacemos? Lo hacemos, sencillamente, porque de forma inconsciente nos estamos preparando para la catástrofe. El que hace, erróneamente, un individuo pesimista, es intentar elaborar un plano futuro de forma que cuando aquella tragedia llegue, pueda decirse “bien…ya lo sabía!”.
Veremos porque es erróneo con un sencillo ejemplo. Imaginamos un adolescente que sale de un examen y dice que le ha ido mal. Qué está haciendo este adolescente tomando esta postura pesimista? Pues prepararse por el suspenso. Aun así, vamos a ver qué opciones tiene y sus consecuencias.
Una posibilidad es esperar con angustia el resultado y suspender. Podrá decir que ya lo sabía, pero, no nos engañamos, el disgusto lo tendrá igual y habrá pasado unos días horribles esperando el resultado. Y, después de todo, si tan seguro está… porque está tan angustiado? Ya sabe el resultado! El mejor que podría hacer, en lugar de continuar tan quitado el sueño, es empezar a poner hilo a la aguja y dejar de esperar el que ya sabe que pasará.
Una segunda posibilidad sería esperar con angustia el resultado y aprobar. Si así fuera, de que le habría servido pasarlo mal?
En resumen, angustiarnos por unos hechos que encara no han sucedido y que, en la mayoría de los casos, sólo existen conjeturas, no nos sirve absolutamente de nada. En todo caso, para perder futuras oportunidades presentes mientras le damos vueltas a futuros e inciertos acontecimientos.
Ya sabemos que a la vida hay descalabros realmente desgarradores pero, en otras muchas ocasiones, las adversidades no son tan dramáticas como creemos. Lo pasamos mucho peor mientras esperamos, imaginando qué nos puede llegar a suceder, o las reacciones más extremas y, el cierto, es que, en la mayoría de ocasiones, no es ni de lejos tan espantoso como suponíamos que sería. A veces es bueno hacernos las siguientes preguntas: qué es el peor qué puede pasar? Y, si pasara, sería realmente tan espantoso?
Además, está demostrado que el noventa por ciento de las cosas que nos preocupan, el noventa por ciento!, no sucederán nunca. Y, si no lo creéis, hacéis la prueba! Apuntad todo aquello doliendo que pensáis que os puede pasar a lo largo de esta semana, o todo un mes si queréis y, pasado este tiempo, comprobáis cuántas se han cumplido.

ANSIETAT ANTICIPATÒRIA
L’ansietat anticipatòria és aquell malestar que sentim quan pensem que alguna cosa dolenta passarà, és a dir, l’angoixa que apareix quan ens anticipem als esdeveniments amb caire negatiu, d’una forma pessimista, a l’espera de la catàstrofe. De fet, com tota ansietat, l’ansietat anticipatòria no deixa de ser una defensa, com la por, perquè ens avisa d’un perill o d’allò que nosaltres percebem com a perill. Ansietat sentim cada cop que tenim un ensurt. La sentim, per exemple, quan anem pel carrer escrivint un whatsapp sense fixar-nos que travessem un carrer i, de cop, escoltem ben fort el clàxon d’un cotxe, o la senten les zebres quan ve el lleó! Si no fos així, a nosaltres ens atropellaria el cotxe i a les zebres se les menjaria el lleó sense haver de córrer per caçar-les. Ara bé, quan es converteix en irracional i continuada, passa de ser defensa a ser desadaptativa per si mateixa.
Ocupar-nos dels esdeveniments futurs està bé, i preocupar-nos per certes coses, inevitable, però preocupar-nos en excés per uns fets que ni tan sols sabem si succeiran, és totalment irracional. I doncs, perquè ho fem? Ho fem, senzillament, perquè de forma inconscient ens estem preparant per a la catàstrofe. El que fa, erròniament, un individu pessimista, és intentar elaborar un pla futur de forma que quan aquella tragèdia arribi, pugui dir-se “bé…ja ho sabia!”.
Veurem perquè és erroni amb un senzill exemple. Imaginem un adolescent que surt d’un examen i diu que li ha anat malament. Què està fent aquest adolescent prenent aquesta postura pessimista? Doncs preparar-se pel suspens. Tanmateix, anem a veure quines opcions té i les seves conseqüències.
Una possibilitat és esperar amb angoixa el resultat i suspendre. Podrà dir que ja ho sabia, però, no ens enganyem, el disgust el tindrà igual i haurà passat uns dies horribles esperant el resultat. I, després de tot, si tan segur està… perquè està tan angoixat? Ja sap el resultat! El millor que podria fer, en lloc de continuar tan amoïnat, és començar a posar fil a l’agulla i deixar d’esperar el que ja sap que passarà.
Una segona possibilitat seria esperar amb angoixa el resultat i aprovar. Si fos així, de què li hauria servit passar-ho malament?
En resum, angoixar-nos per uns fets que encara no han succeït i que, en la majoria dels casos, només existeixen conjectures, no ens serveix absolutament de res. En tot cas, per perdre futures oportunitats presents mentre li donem voltes a futurs i incerts esdeveniments.
Ja sabem que a la vida hi ha daltabaixos realment esfereïdors però, en moltes altres ocasions, les adversitats no són tan dramàtiques com creiem. Ho passem molt pitjor mentre esperem, imaginant què ens pot arribar a succeir, o les reaccions més extremes i, el cert, és que, en la majoria d’ocasions, no és ni de lluny tan espantós com suposàvem que seria. A vegades és bo fer-nos les següents preguntes: què és el pitjor què pot passar? I, si passés, seria realment tan espantós?
A més, està demostrat que el noranta per cent de les coses que ens preocupen, el noranta per cent!, no succeiran mai. I, si no ho creieu, feu la prova! Apunteu tot allò dolent que penseu que us pot passar al llarg d’aquesta setmana, o tot un mes si voleu i, passat aquest temps, comproveu quantes s’han complert.